Nieuws

Schoenmaker, blijf bij je leest, dat spreekwoord zijn ze me op school vergeten te leren.’

By mei 1, 2019augustus 21st, 2019No Comments

Afgelopen september bestond Broekhuis. Administrateurs & Fiscalisten dertig jaar. Dertig jaar ondernemen, dat is een heel eind. Daar ben ik best trots op. Met onze kantoren in Almere en Zeewolde hebben we al honderden bedrijven mogen ondersteunen, ieder met hun eigen unieke kenmerken, kansen en uitdagingen. En ook hebben we steeds weer naar onszelf gekeken en zijn onszelf continu blijven vernieuwen. De wereld verandert en wij veranderen mee.

Van administrateur naar ondernemersadviescentrum
Toen ik startte met mijn kantoor richtte ik me alleen op de verwerking van de administratie. Maar al snel merkte ik dat ik meer wilde. Ik ging mijn klanten informeren over wat er financieel gebeurde in hun bedrijf. Niet alleen achteraf met de jaarrekening of belastingaangifte, maar elke maand. Zo hielp ik de ondernemer om – kijkend naar de cijfers – andere keuzes te maken. Toch praatten we dan nog steeds over het verleden en had ik geen invloed op de beslissingen die een ondernemer primair nam. Daar wilde ik bij zijn, dat beslissingsmoment zijn. Pas dan kan je echt iets betekenen. En zo zijn we ons meer en meer gaan ontwikkelen als sparringpartner.

Eindelijk weer rust in zijn hoofd
Sinds enige tijd werk ik samen met een ondernemer in de horeca. Hij was al bijna twee jaar bezig voor ik met hem in contact kwam. Hij had net een tweede restaurant geopend en dacht dit allemaal met eigen geld en de winst te kunnen betalen. Maar dat is risicovol, en als je dan een tegenvaller hebt, zit je snel in de problemen. En zo geschiedde. De rekeningen moesten natuurlijk betaald blijven worden en als je in de rode cijfers staat, wordt dat in de loop van de tijd toch lastig. Ik ben met ze in gesprek gegaan. Na acht maanden hadden ze – zelf – de juiste formule gevonden en veranderden de cijfers van rood naar zwart. Ik ben toen met de bank in gesprek gegaan over deze ondernemers. De bank geloofde erin en was bereid om te financieren. Zo werd de financiële basis weer gezond, kwam er weer ruimte voor investeringen, konden ze de kwaliteit verder te verbeteren en doordat ik maandelijks rapporteerde kon er continu bijgestuurd worden. Op dit moment zijn we bezig met het ontwikkelen van een franchiseformule voor de onderneming uit te bouwen én met het opzetten van een nieuwe fastfoodketen. Wat deze ondernemer nodig had was rust in zijn hoofd, waardoor hij weer toekwam aan hetgeen dat hem ooit zo passioneerde: ondernemen.

Denken als ondernemer
Zelf heb ik natuurlijk ook beginnersfouten gemaakt. En niet alleen als beginner… Alles zelf willen doen terwijl er specialisten zijn die er meer verstand van hebben. Nu heb ik een netwerk van specialisten om me heen verzameld die ik in specifieke situaties inschakel. Ook ben ik regelmatig te snel in nieuwe projecten gestapt. Schoenmaker, blijf bij je leest, dat spreekwoord zijn ze me op school vergeten te leren. En vaak was ik te goed van vertrouwen. Daar wordt vaak misbruik van gemaakt, weet ik nu uit ervaring. Ach, iedereen heeft volgens mij wel een rugzak met butsen en deuken. Ook dat is ondernemen. Door schade en schande word je wijs. Nu weet ik dat ik meteen al meer had moeten denken als een ondernemer. Je moet werken áán je bedrijf in plaats van in je bedrijf. Van Gaal heeft ook geen zeven landskampioenschappen op z’n naam gezet door z’n voetbalschoenen aan te trekken en een balletje mee te gaan trappen.

Eerste tips
Ik kijk er naar uit om tips, tricks en mooie ervaringen te gaan delen in onze blog. Mijn eerste tip? Lees het boek van Stephen Covey, ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’. Daarnaast? Blijf altijd werken aan jezelf én blijf dichtbij jezelf. Oh, en eh… het gras bij de buurman is niet altijd groener. Dat zou de buurman wel willen.

Piet

Piet

Piet Broekhuis Gildenveld 4, 3892 DG Zeewolde Randstad 21-31, 1314 BE Almere T. 0031-36-5359222 E. p.broekhuis@bafd.nl W. www.broekhuis-administraties.nl